Stressi on tilanne, jossa ihmisen stressin vastustus- ja sietokyvyn rajojen säätelemät voimavarat eivät riitä käsittelemään kohtaamiaan haasteita. Stressi on normaali osa elämää, ja sitä voi kokea positiivisistakin muutoksista elämässä. Lyhytaikainen stressi voi jopa parantaa ihmisen suorituskykyä esimerkiksi koetilanteissa tai urheilusuorituksessa. Pitkäaikaista stressiä tulee kuitenkin hoitaa.
- Lue lisää stressistä: Stressi auttaa toimimaan, mutta voi pitkään jatkuessaan uuvuttaa (terveystalo.com)
Stressin vaikutus kehoon ja mieleen
Stressi on psykologista, mutta se voi näyttäytyä myös fyysisinä oireina.
Stressin fyysiset oireet: Päänsärky, vatsavaivat, huimaus, hengenahdistus, lihasten nykiminen, sydämen häiriöt, puristava tunne rinnassa, verenpaineen nousu, toistuvat flunssat, iho-oireilut, hikoilu, selkävaivat
Stressin psyykkiset oireet: Levottomuus, ärtymysherkkyys, unohtelu, ahdistuneisuus, masentuneisuus, unihäiriöt, vaikeus tehdä päätöksiä
Näiden lisäksi stressin oireet voivat olla myös sosiaalisia, ja näyttäytyä esimerkiksi ärtyneisyytenä tai eristäytymisenä.
Sympaattinen hermosto työskentelee äkillisissä kriisi- ja stressitilanteissa sekä fyysisessä rasituksessa. Sympaattinen hermosto on valmiina suojelemaan ja puolustautumaan, mutta myös suoriutumaan rankasta suorituksesta. Tällöin sydämen syke nousee ja verenpaine kohoaa. Kun kehon tulee jälleen rauhoittua, on parasympaattisen hermoston vuoro. Parasympaattinen hermosto rauhoittaa ja palauttaa kehon normaaliin tilaan. Sympaattinen hermosto on tarkoitettu lyhytaikaiseen suoriutumiseen, ja sen jatkuva aktivoituminen voi merkitä pitkittynyttä stressitilaa.
Hieronnan vaikutusmekanismit
Saapuessasi vastaanotolle kerro hierojalle stressitilasta ja -oireista. Tällöin hieroja osaa toteuttaa hoitosuunnitelman, jolla stressiä hoidetaan hieronnan keinoin.
Pitkittynyt stressi ylläpitää lihasten jatkuvaa jännittyneisyyttä, mikä taas altistaa liikarasitukselle ja lihasten kiputiloille. Hieronnan tekniikat aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka välittää aivoille tiedon palautumisen ja rentoutumisen käynnistymisestä. Hengitys tasaantuu, keho rentoutuu, verenkierto vilkastuu ja verenpaine laskee. Jos stressin aiheuttajana on kipu, voi hieroja auttaa kivun poistamisessa tai lievittämisessä. Hieroja on myös terveydenhuollon ammattilainen, joka osaa tarvittaessa ohjata asiakkaan hoitoa tukevaan jatkohoitoon toiselle asiantuntijalle, kuten psykologille.
Hieronnalla on myös psykologisia vaikutuksia. Jo kosketus itsessään vapauttaa mielihyvä- ja onnellisuushormoneita (oksitosiiini, dopamiini ja serotoniini). Samalla stressihormonitasot laskevat.
- Lue lisää: Kosketus rentouttaa ja vahvistaa turvallisuuden tunnetta (terveystalo.com)
Hierontapalvelumme stressin hoitoon
Klassinen hieronta on suosituin hieronta. Esimerkiksi 50 minuutin aika riittää puolen kehon hieromiseen. Jos kohdealueena on selvästi vain niska-hartiaseutu, on vaihtoehtoina klassinen hieronta tai purentalihashieronta.
Kuumakivihieronta auttaa rentoutumaan hieronnan lisäksi myös lämpimillä kivillä. Hieroja pitää kiviä käsissään, joten kivet eivät ole nimestään huolimatta kuumia, ainoastaan lihasten rentoutumista ajatellen lämmitettyjä. Kuumakivihieronnan voi toteuttaa myös klassisen hieronnan yhteydessä.